Recensie: Kuroko’s Basketball seizoen 2

s0rqnst

In mijn recensie van seizoen één van Kuroko’s Basketball kwam ik tot de conclusie dat Kuroko’s Basketball amusant is, maar op geen enkele manier bijzonder. Toch heeft deze serie een indrukwekkend aantal van drie seizoenen, met een opvolgfilm nog op komst. Dat betekent dat de serie toch een bijzonder iets moet hebben, waardoor het langdurig populair is gebleven. Maakt het tweede seizoen duidelijk wat dat bijzondere element is?

De Seirin basketbalclub mag dan wel verloren hebben op de Interhigh, maar dat ontmoedigt haar leden niet. Om uiteindelijk revanche te kunnen nemen op de Toh’oh basketbalclub, zetten ze hun doelen op de aankomende Winter Cup. Terwijl ze zich voorbereiden op dat toernooi, komt Kagami een oude bekende van hem tegen: Tatsuya Himuro, een getalenteerde basketbalspeler met wie Kagami bevriend was tijdens zijn tijd in Amerika. Hij blijkt in hetzelfde team te zitten als Murasaibara van de Generatie van Wonderen, en samen doen ze ook mee aan de Winter Cup.Heeft Seirin wel een kans met zo’n sterke competitie?

De beschrijving hierboven klinkt als een standaard begin van het tweede seizoen van een sportserie. Dat is niet per se erg; sportseries volgen vaak een vastliggende formule, en zijn daarom niet minder entertainend. Goede sportseries gaan vaker meer over de personages dan over de sport zelf.

De personages in Kuroko’s Basketball zijn interessant genoeg, maar niet echt bijzonder. Ze vallen namelijk in voorspelbare archetypes. Het is vaak wel interessant om te zien hoe de personages hun beperkingen proberen te overkomen. Jammer genoeg wordt dat vaak teniet gedaan door de belachelijke talenten die de personages kunnen hebben in deze serie. We weten dat de schrijvers gewoonweg een nieuwe belachelijke techniek verzinnen waarmee iemands zwakke plekken juist weer sterke punten worden. Dat neemt een heleboel drama weg.

Ook heeft deze serie nog een ander probleem: er zijn te veel personages die als belangrijk worden neergezet. Het is niet erg als een enkel nieuw personage wordt geïntroduceerd, zoals in het geval van Himuro. Maar wanneer een volledig nieuwe groep (de Ongekroonde Koningen) wordt voorgesteld terwijl we nog niet eens alle leden van de Generatie van Wonderen kennen, dan is dat wel een probleem. Het introduceren van grote groepen was ook één van de grootste problemen van Bleach.

Gelukkig zijn de wedstrijden een stuk beter. Ja, de personages zijn belachelijk getalenteerd, maar dat maakt het des te interessanter om te zien hoe de Seirin basketbalclub zich uit benarde situaties weet te redden. In dit seizoen zijn de wedstrijden wel allemaal iets aan de lange kant. Of dat slecht is weet ik niet, de wedstrijden zijn wel het sterkste aspect van de serie.

Ook dit seizoen is gemaakt door Production I.G, dus er valt niet te klagen over de kwaliteit van de animatie. De serie is wel al een paar jaar oud, dus het kwam voor de tijd dat Production I.G enorme budgetten begon toe te wijzen aan sportseries. Solide animatie, maar niet spectaculair dus.

Kuroko’s Basketball is in haar tweede seizoen opnieuw amusant. De serie blijft dus wel staande tussen alle andere sportseries, maar opnieuw zie ik geen bijzonder aspect waarmee het zich onderscheid van de rest. Daarmee laat het niet bepaald een sterke blijvende indruk achter.

Kuroko’s Basketball seizoen 2 is te bekijken op daisuki en crunchyroll.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s