Opinie: J-Novel Club

Als anime fans weten we als geen ander hoe het internet de verspreiding van media heeft veranderd. Zelf ben ik dol op alle internetdiensten die het tegenwoordig mogelijk maken om gratis of tegen een kleine vergoeding een grote bibliotheek aan verschillende media te consumeren. Ik maak zelf gebruik van bijvoorbeeld Netflix, Crunchyroll, Daisuki, Viewster en Tubi TV. En behalve die sites zijn er nog veel andere soortgelijke sites, zoals Project Gutenberg en Audible.

Desondanks zijn er nog altijd gaten. Vooral  media die een kleine doelgroep hebben blijven moeilijk te vinden. Zo was er voor light novels nog niet een vergelijkbare dienst. Natuurlijk waren e-boeken wel al te koop via de uitgeverijen (en ook via bol.com!) maar dat is toch niet echt hetzelfde. Gelukkig kan ik melden dat sinds afgelopen 15 oktober J-Novel Club er is om online light novels te lezen.

J-Novel Club biedt gratis voorproefjes van light novels die op het punt staan om in een Engelstalige versie uitgegeven te worden, maar ook abonnementen waarmee je boeken volledig kunt lezen en/of gratis e-boeken kunt krijgen. Op het moment is het aantal beschikbare titels op de site nog vrij klein, maar hopelijk gaat daar nog verandering in komen!

Één van de beschikbare titels is Occultic;Nine, waarvan op het moment ook een anime versie wordt uitgezonden. Occultic;Nine heeft, gebaseerd op het voorproefje, zeker potentiaal om een interessant verhaal te vertellen. Ondanks dat zijn de personages nogal irritant en gedragen ze zich op totaal onrealistische wijze. Het wekte bij mij de indruk dat de schrijver zijn eigen versie van Durarara!! wilde maken, maar geen idee had wat de personages van die serie sympathiek maakt.

Behalve Occultic;Nine heeft J-Novel Club nog een titel die bekend is van een anime adaptatie: Grimgar of Ash and Fantasy. In tegenstelling tot Occultic;Nine heeft Grimgar een onoriginele opzet die dan wel weer goed wordt gebruikt om een serieuze sfeer mee te zetten. Daarom zie ik wel potentieel in deze titel, zelfs al is de schrijfstijl erg ongepolijst.

Heel anders is My Big Sister Lives in a Fantasy World. In deze komedie ziet het hoofdpersonage namen boven de hoofden van anderen. Wanneer hij dat zijn opgewekte otaku zus vertelt smult zij van dat gegeven. Wat volgt zijn veel verwijzingen naar onder andere Death Note en Naruto. In de rest van het voorproefje worden we voorgesteld aan de klasgenoten van het hoofdpersonage. Dit stuk dat mij deed inzien dat dit een harem titel betreft waarin een heleboel meisjes verliefd worden op het mannelijke hoofdpersonage. Dat genre interesseert mij niet, maar misschien jou wel.

Ondanks een vergelijkbare titel is My Little Sister Can Read Kanji totaal anders. Dit is een satire over een mogelijke toekomst waarin boeken zo simpel zijn geworden dat wat we tegenwoordig slecht vinden daar wordt gezien als briljant. Het begin was heel geslaagd, maar of het ook goed blijft is nog maar de vraag. Iets om in de gaten te houden!

Brave Chronicle: The Ruinmaker is een heel erge alledaagse light novel serie, waarin de hoofdpersonages in een magie school zitten en vooral elkaar uitleggen hoe de magie van hun wereld nou eigenlijk werkt met uitgebreide expositie. Deze kan ik alleen aanraden aan de grootste fans van series als The Asterisk War en Chivalry of a Failed Knight.

Dan is er I Saved Too Many Girls and Caused the Apocalypse. De titel geeft al aan wat het verhaal is: het is een harem serie waarin een conflict tussen alle verliefde meisjes leidt tot een heftig einde van de wereld. Het is een slim, zelfbewust idee waarmee commentaar op het genre gegeven zou kunnen worden, maar het kan net zo makkelijk veranderen in een heel cliché bedoening.

The Faraway Paladin heeft van alle beschikbare titels de meest serieuze toon en ook de beste schrijfstijl. Het lijkt een fantasy serie te zijn in de stijl van The Heroic Legend of Arslan of Guin Saga. Het gaat over een gereïncarneerde jongen die opgroeit tussen ondode maar daarom niet minder warmhartige wezens en vermoedelijk een groots en belangrijk lot heeft. De langzame, bedachtzame sfeer van de proza vereist misschien wat geduld maar wekt wel een hele goede indruk.

Mixed Bathing in Another Dimension mengt het harem genre met het ‘getransporteerd naar een andere wereld’ genre. Het lijkt niet veel moeite te doen om een goed verhaal te vertellen, maar zwelgt in plaats daarvan in videospel conventies en andere clichés. Van alle beschikbare titels is dit de minste.

Mijn meningen over de titels die beschikbaar zijn op J-Novel Club mogen dan wel enorm uit elkaar liggen, maar toch  ben ik blij met de grote verscheidenheid tussen alle titels. Er zijn verschillende genres vertegenwoordigd, er zijn bekende titels en totaal onbekende titels, en er zijn duidelijk verschillende schrijfstijlen. Hopelijk is J-Novel Club succesvol, zodat ze hun bibliotheek kunnen blijven uitbreiden en ons dus meer light novels kunnen aanbieden.

Bezoek J-Novel Club hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s