Recensie: Re:ZERO -Starting Life in Another World

8nd6vw9nqahgrakdywfm

Verhalen over normale tieners die plotseling in een andere wereld terechtkomen zijn al decennia vaste koek. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Escaflowne of The Twelve Kingdoms. Sinds Sword Art Online uit 2012 hebben dit soort series een ietwat andere vorm aangenomen. Nu zijn er veel meer invloeden uit videospellen in aanwezig. Dit is op logische wijze te verklaren omdat dit soort verhalen over een ontsnapping uit de werkelijkheid gaan, en het spelen van videospellen is een alledaagse manier om zelf uit de werkelijkheid te ontsnappen. Één van de nieuwste van deze series over parallelle werelden is Re:ZERO -Starting Life in Another World-, en het is een bijzonder zelfbewust voorbeeld.

In Re:ZERO komt Subaru Natsuki terecht in een parallelle wereld. Omdat hij een enorme otaku, een fan van manga, anime en videospellen, is, is hij zich bewust van het feit dat fictionele personages in zijn situatie vaak verborgen krachten hebben. Zo komt hij er achter dat wanneer hij doodgaat, hij weer tot leven komt op een vooraf bepaald moment, waardoor hij kan proberen zijn situatie te verbeteren. Met behulp van die kracht probeert hij de beeldschone half-elf Emilia te helpen, maar misschien brengt hij haar juist verder in problemen…

Hoewel Re:ZERO niet expliciet gebaseerd op videospellen is, laat Natsuki’s kracht wel denken aan het spelen van zo’n spel. Iedereen kent wel het gevoel dat je personage in een spel sterft, waarna je terug gaat naar je laatste opgeslagen spel en opnieuw probeert. Maar je reactie wordt wel heel anders als het allemaal daadwerkelijk gebeurt.

En dat is te merken aan de realistisch geschreven Subaru. In het begin kijkt hij met interesse toe hoe een situatie door zijn toedoen anders kan verlopen, maar na herhaaldelijk dood te gaan bouwt hij een enorme lading stress op. Het is altijd fascinerend om te zien hoe hij omgaat met die stress, zelfs al is zijn gedrag soms erg irritant.

Jammer genoeg is Subaru het enige goede geschreven personage. Andere personages spelen extreem eenvoudige rollen. Vrouwelijke personages zijn er meestal om verliefd op Subaru te worden, mannelijke personages zijn er vooral om Subaru in de weg te staan. Hoewel de serie wilt dat we ook met deze personages meeleven, is dat lastig wanneer de personages zó eendimensionaal zijn.

En de manier waarop het verhaal is geschreven is net zo uiteenlopend. Aan de ene kant weet de originele schrijver Tappei Nagatsuki heel goed wat hij met Re:ZERO wil zeggen, aan de andere kant lijkt hij geen idee te hebben hoe hij dat moet zeggen. Het resultaat is dat goede momenten verborgen zitten in een verschrikkelijke structuur. Door de gebreken in de structuur komen sommige personages zelfs anders over dan de schrijver eigenlijk bedoelde. Dit is het duidelijkst te merken bij Rem, die in de tweede helft van de serie Subaru’s meest belangrijke liefdesinteresse lijkt te zijn, ondanks het feit dat hij alleen maar aan Emilia denkt.

Gelukkig is Re:ZERO verrassend goed geanimeerd door Studio White Fox. De actie-hevige afleveringen van deze serie zijn wat het verhaal betreft het meest zwak, maar door de vaak spectaculaire animatie blijft Re:ZERO altijd je aandacht vasthouden. Het uiterlijk van deze serie verdient dus zonder twijfel pluspunten.

In zekere zin is Re:ZERO een heleboel als haar hoofdpersonage: voor elke goede eigenschap die het heeft, is er wel een andere uiterst frustrerende eigenschap. Het geheel is dus irritant oneven. Uiteindelijk kan ik Re:ZERO nog wel aanraden, maar jammer genoeg niet zonder een enorme lijst aan kanttekeningen.

Re:ZERO –Starting Life in Another World- is te kijken op crunchyroll.

3 gedachten over “Recensie: Re:ZERO -Starting Life in Another World

 1. Ik blijf je recensies leuk vinden om te lezen, lekker vlot en het geeft mij op deze manier een goed beeld van de serie ondanks dat Re:Zero in dit geval aan me voorbij is gegaan. Voornamelijk omdat ik er even geen tijd voor had om alles op te pikken en ik geen zin had in het zoveelste ‘tiener gevangen in een fantasywereld’-verhaal.

  Like

  1. Bedankt voor het compliment!

   In eerste instantie had ik ook geen zin om Re:ZERO te kijken, maar omdat het zo spraakmakend was voor zoveel mensen wilde ik er toch een mening over hebben 😛

   De dingen die je doet als anime blogger… 😀

   Liked by 1 persoon

   1. Het is natuurlijk zo zwaar werk dat anime bloggen. Vooral dat anime kijken vergt nogal wat energie he 😛

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s