Recensie: ERASED

b62ec2ad0d1e987431027a53d10b1532

Anime gaat als een medium goed samen met het thriller genre. Tenslotte bieden thrillers altijd een heleboel spanning, waar een grote hoeveelheid van anime fans altijd gretig naar op zoek zijn. Als er dus weer eens een nieuwe thriller verschijnt, wordt die altijd met open armen ontvangen door het anime kijkende publiek. Dit is een belangrijke reden waarom ERASED hoge ogen gooide tijdens haar premiere in januari, maar het is niet de enige.

De 29-jarige Satoru Fujinuma is een klinisch depressieve mangaka die bijverdient als bezorger in een fastfoodketen om rond te kunnen komen. Hij voelt zich nog altijd schuldig over een ontvoering in 1988, waarbij een toenmalige klasgenote van hem was omgekomen. Hij heeft altijd het gevoel gehad dat hij toen iets had moeten doen. Door een vreemd fenomeen komt hij na een schrikwekkende gebeurtenis opnieuw terecht in 1988. Satoru ziet dit als een kans om de ontvoering van toen te voorkomen en grijpt die met beide handen aan.

De introductie, die ik zojuist kort heb beschreven is werkelijk ijzersterk. De personages zijn goed neergezet; het zijn geen simpele archetypes, maar zijn toch makkelijk om te begrijpen en met mee te leven. Het verhaal komt geloofwaardig over omdat de personages zo goed zijn geschreven, ondanks het supernatuurlijke tijdreis-verschijnsel. Verder wordt het verhaal ook in een goed tempo verteld.

Na een aantal afleveringen laat ERASED wel enkele steekjes vallen. De karakterisatie die het begin zo goed maakte krijgt opeens minder nadruk zodra de dader wordt gezocht. Zo hier en daar begon ik echt te twijfelen of de personages zich nog wel realistisch waren aan het gedragen. Het personage Kenya bijvoorbeeld, leek iets te jong te zijn om zich zo volwassen en rationeel te gedragen.

Ook het verhaal wordt soms ietwat voorspelbaar. Omdat de serie niet al te veel personages heeft, kun je de verdachte personages snel afstrepen en daarom is het makkelijk te raden wie de echte dader is. Ondanks dat weet ERASED manieren te vinden om de spanning hoog te houden, waardoor het nog steeds goed werkt als een thriller.

Hoe gek het ook klinkt, het supernatuurlijke aspect van de serie voelt goed op zijn plaats in de anders toch heel realistische setting. Het tijdreizen wat hier gebeurt wordt vroeg genoeg geïntroduceerd zodat je het gewoon accepteert als een aspect van het verhaal, en niet vreemd opkijkt wanneer Satoru in 1988 terechtkomt. Het zorgt er ook voor dat we de verschillen en gelijkenissen van Satoru als kind en Satoru als volwassene goed kunnen waarnemen en vergelijken, wat bij vlagen erg interessant is.

De productie van A-1 Pictures is fantastisch. De animatie is vloeiend en ziet er altijd scherp uit. Regisseur Tomohiko Itoh (Sword Art Online, Silver Spoon) maakt een aantal geweldige regiebesluiten, waaronder het gebruik van verschillende aspectratio’s voor het heden en het verleden en twee acteurs die de stem van Satoru inspreken, één als kind en één als volwassene. De muziek van Yuki Kaijura werkt goed samen met de beelden en treedt gelukkig niet al te veel in de voorgrond, wat bij Puella Magi Madoka Magica wel af en toe het geval was.

ERASED mag met recht een moderne klassieker genoemd worden. Ondanks het feit dat het verhaal niet altijd verrassend is, zorgen slimme regie en hoge productiekwaliteit er voor dat je altijd geëntertaind blijft. Daarmee is ERASED voor iedereen aan te raden, zelfs als je niet erg geïnteresseerd bent in thrillers.

ERASED is te bekijken op daisuki.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s