Recensie: Noblesse: Awakening

en_noblesse_ova_share

Binnenin de anime industrie zijn samenwerkingen tussen Japan en Korea heel gewoon. Koreaanse animatiestudio’s werken relatief goedkoop, dus veel animatie wordt gedaan in Korea terwijl in Japan de creatieve beslissingen worden genomen. De anime die ik op dit moment het meest associeer met Korea is Noblesse: Awakening, maar niet omdat de animatie daar is gedaan, maar juist omdat het originele idee uit Korea komt, en in Japan met dat idee aan de slag is gegaan.

Noblesse is origineel een webtoon, een Koreaanse variant van de webcomic. Deze webtoon, geschreven door Jeho Son en geïllustreerd door Kwangsu Lee, vertelt het verhaal van de vampier Cadis Etrama di Raizel, die al snel de bijnaam Rai krijgt. Hij wordt na 820 jaar slapen wakker in hedendaags Zuid-Korea, en begint zich aan te passen aan de huidige staat van de wereld. Zijn dienaar Frankenstein is tegenwoordig de directeur van een middelbare school, de Ye Ran middelbare school, waar Rai instroomt. Op die manier maakt hij nieuwe vrienden, maar komt hij ook te weten over mysterieuze gebeurtenissen…

Noblesse: Awakening vertelt hetzelfde verhaal als het eerste gedeelte van de originele webtoon, maar de inhoud daarvan wordt ontzettend sterk ingekort. Wat origineel bijna 92 hoofdstukken waren, wordt hier in een halfuur getoond. Ondanks dat blijft deze ONA (Original Net Animation, animatie dat verspreid wordt via het internet) makkelijk te volgen. Dat komt omdat het verhaal vrij eenvoudig is. De webtoon komt juist traag over, met veel onnodige scènes, waarin niet echt iets verandert aan de situatie. Gedeeltelijk door de korte duur van Noblesse: Awakening komen de personages nogal oppervlakkig over, maar ook in het origineel waren de personages niet per se driedimensionaal.

Het verhaal mag dan wel vampieren bevatten, toch is Noblesse beter in te delen bij de actie categorie dan bij horror. De ONA bevat namelijk meerdere actiescènes ondanks de korte duur. Deze actiescènes kijken makkelijk weg door de vlotte animatie van Production I.G, die hier haar prestigieuze naam weer waar weet te maken. Het gebruik van 3D-achtergronden maakt het makkelijker om de virtuele camera te laten bewegen, waardoor sommige scènes bijzonder spannend en dynamisch overkomen.

Ook de muziek zit helemaal goed. Deze komt namelijk niet heel typisch ‘anime’ over, maar klinkt juist heel verfrissend en hedendaags. De karakterontwerpen zijn gedaan in bishohnen (letterlijk ‘mooie jongen’) stijl, dat gekenmerkt wordt door lang haar en lange, smalle torso’s. Zo hier en daar ziet een karakterontwerp wat ongeïnspireerd uit, maar over het algemeen zijn de ontwerpen goed genoeg.

Van Noblesse: Awakening mag je geen diep verhaal verwachten; door haar korte duur is dat aspect juist minimaal. Maar dankzij de goede productie is het resultaat een mooi uitziend product dat je tijd waard is voor de actiescènes alleen al. Als je van de bishohnen-stijl houdt, maakt dat het geheel helemaal af. Het kijken van deze ONA vereist ook geen grote tijdsopoffering, waardoor het een aardige afwisseling is voor de gevorderde anime-fan, maar ook kan dienen als een introductie voor zowel Japanse animatie als Koreaanse webcomics. Reden genoeg dus om Noblesse: Awakening een kans te geven.

Noblesse: Awakening is te bekijken op crunchyroll.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s